У Домі Франка створено Фонд Романа Іваничука

27.09.2017

Письменник Роман Іваничук – унікальна постать в українській літературі. Упродовж майже півстоліття творчої діяльності вийшло близько шістдесяти книг, читаючи які можна мандрувати часом і простором, відкриваючи для себе невідомі сторінки української історії. Більше ніж 20 історичних романів, збірки новел та оповідань... Найбільшу популярність Роман Іваничук здобув як історичний романіст. Романи «Мальви», «Черлене вино», «Манускрипт з вулиці Руської», «Вода з каменю», «Четвертий вимір», «Шрами на скалі», «Журавлиний крик», «Бо війна війною», «Орда» – це різні часи, різні географічні терени, різні жанри, але найголовніше – це любов до рідної землі й народу.
Видавництво «Срібне слово» мало честь готувати до виходу у світ Іваничукові майстерштики: новели «Одна хлібина на двох», книжки повістей «Злодії та Апостоли», «І земля, і зело, і пісня», «Понад Прутом моя Коломия», «У корчмі Лисого Мацька», спогади «Моя кунсткамера».
Роман Іваничук був активним громадсько-політичним діячем, народним депутатом, брав участь у підготовці і проголошенні Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року й Акта про незалежність України 24 серпня 1991 року, був одним з організаторів Товариства української мови ім. Т. Шевченка, Народного Руху України. 2009 року йому присвоєно звання Героя України.
Вшановуючи пам'ять Великого Письменника й Українця, у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка урочисто створено Фонд Романа Іваничука, який складається із фондової збірки музею та особистого фонду письменника, переданого родиною. Підготовлено фотовиставку, присвячену Романові Іваничуку. Минув рік після відходу з землі у вічність – і в Домі Франка письменник Роман Іваничук зібрав рідних, учнів, друзів на теплий вечір спогадів.
А для всіх нас – лишилися книжки Майстра: у книгарнях, у бібліотеках. Відтепер – і в Домі Франка.